• MS 2012 - skupina B
  • 10.5.2012 20:15
  • 1. kolo

Výhra, která zvedne sebevědomí! Češi přemohli Lotyše, duel zlomili Nedvěd s Plekancem

10. května 2012, 20:01

Václav Jáchim

Zápasy s Lotyšskem si čeští hokejisté vyzkoušeli už v přípravě, počátkem dubna alenárodní tým nastoupil v Rize v jiném složení. Oba tehdejší duely byly vyrovnané, Lotyši si navíc vedou na mistrovství světa docela slušně, takže se dalo tušit, že to reprezentanti nebudou mít snadné. První třetina odhad potvrdila. Češi sice opticky hráli častěji v útočném pásmu, jenomže větší šance měl soupeř.

V šesté minutě pálil do tyče ze strany obránce Cibulskis a bylo velké štěstí, že si předtím musel kotouč přehodit na forhend. Poté mířil do konstrukce Daugavinš. Jakub Kovář vyrazil ránu Bartulise, útočník Ottawy nezakončil přesně. Na opačné straně bylo také místy horko, ovšem hokejisté měli podobnou ofenzivu jako v předchozích utkáních. Hodně v rozích, sice na puku, ale bez důrazu ve finální fázi.

Střelecké pokusy Masalskis viděl, například ten od Krejčího, rána Kašpara ho trefila do hrudi. Svěřenci trenérů Hadamczika a Palečka museli v prvním dějství přečkat čtyřminutové vyloučení, když rozhodčí Bulanov a Kurmann viděli dva fauly Němce za sebou. Lotyšskou přesilovku Češi zvládli bez únohy, sami měli první početní výhodu půlminutky před přestávkou, nisméně nic z toho nebylo.

Národní tým potvrzoval předpoklady pro kvalitní kombinační hokej, hezky se na jeho projev dívalo, jenomže zakončení dlouho bylo dost sterilní. Češi usilovali nejen o tři body, ale také o návrat sebevědomí. Potřebovali protrhnout střelecká stavidla, aby se v turnaji dostali do pohody před těžkým soubojem s Ruskem a hlavně před čtvrtfinále. Začátek druhé dvacetiminutovky ovšem vyšel lépe Lotyšům.

V čase 23:55 se ale po chybě v české rozehrávce prosadil Armands Berzinš, jehož před brankou hezky našel Keninš. Bývalému vsetínskému útočníkovi střela nesedla, ale puk skončil za Kovářem - 0:1. Hokejisté se však nedali, přidali na důrazu a bojovnosti. Ukázali protivníkovi zdravou agresivitu a brzy vyrovnali. V 29. minutě nahrával z levé strany Nakládal na Plekance, puku se u zadní tyčky zmocnil Milan Michálek a pohotově skóroval - 1:1.

Poté měli Češi velký tlak, jenže nic z něj nevytěžili. Střelu Frolíka vytáhl Masalskis betonem na tyč, pak si to v pěstních soubojích rozdali Michálek se Saulietisem a Plekanec s Bartulisem. Škoda, že následovala dva česká vyloučení, která reprezentantům vzala energii i ofenzivní převahu. Před Kovářem hrozil nebezpečný Daugavinš, jenž z úhlu přestřelil.

Ve třetí třetině probíhal dál velký boj, převahu sice měli Češi, jenže gól ne a ne přijít. Masalskis nejprve lapil pokus Tenkráta, měl i střelu Krejčího v pádu. Hokejisté byli hodně aktivní, zaslouží uznání, že se neustále snažili a šli za vítězstvím. Spousta akcí sice znovu končila zbytečným výjezdem z palebných pozic nebo nahrávkami navíc, ovšem v určitých pasážích Lotyši nevěděli, kam dřív skočit.

V čase 50:50 konečně přišla česká radost. A byla zasloužená! Petr Nedvěd převzal na útočné modré parádní nahrávku, protáhl se kolem Sotniekse a Masalskisovi provedl ukázkový blafák se zakončením pod horní tyčku - 2:1. Liberecký bard trefil na šampionátu poprvé, a byl to gól mimořádně důležitý, reprezentanty totiž posunil k vítězství. Soupeř se v závěru snažil o vyrovnání, jenže česká defenziva pracovala spolehlivě, velmi dobrý výkon znovu předvedl Jakub Kovář.

V čase 53:22 bylo defintiivně jasno, při vyloučení Berzinše se Češi dočkali využité přesilovky, postaral se o to Tomáš Plekanec, který přes nešťastného Sotniekse namířil přesně - 3:1. Národní tým si tedy připsal druhou tříbodovou výhru, odvalil balvan nejistoty a nervozity, hned v pátek má před sebou další utkání. Od 16:15 hodin vypukne duel s Itálií, která je zatím z účastníků základní skupiny ve Stockholmu nejslabší. Stejný den má do švédské metropole dorazit také Martin Erat z Nashvillu, ale zda bude už na Itálii v sestavě, to se teprve uvidí.

Výsledek čtvrtého utkání české reprezentace na mistrovství světa:

ČESKÁ REPUBLIKA - LOTYŠSKO 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 29. M. Michálek (Nakládal, Plekanec), 51. P. Nedvěd (Němec, Čáslava), 54. Plekanec (Blaťák) - 24. Berzinš (Keninš).
Rozhodčí: Bulanov (Rusko), Kurmann (Švýcarsko) - Dědulja (Bělorusko), Morrison (USA).
Vyloučení: 6:5.
Využití: 1:0.
Diváci: 2570.
Sestavy:
Česká republika:
Jakub Kovář - Nakládal, Blaťák, Němec, Čáslava, Krajíček, Mojžíš - Frolík, Plekanec, M. Michálek - Tenkrát, Krejčí, Průcha - Hemský, P. Nedvěd, Koukal - Petružálek, Novotný, Kašpar. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Galvinš, Bartulis, Cibulskis, Sotnieks, Pujacs, Lavinš - M. Redlihs, Sprukts, Indrašis - Daugavinš, Cipulis, Širokovs - Meija, Berzinš, Keninš - Štals, K. Jass, Saulietis. Trenér: Ted Nolan, Artis Abols a Viktors Ignatěvs.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz