Zabusovs pálil a Zlín se přiblížil Kladnu: Na ledě je tady víc času

Foto: Libor Kožík, beranizlin.cz

11. prosince 2021, 10:02

Lukáš Mihal

Zlín začíná být s novými zahraničními posilami velmi nebezpečný. Na vlastní kůži to pocítil také Litvínov, který už letos Berany dvakrát porazil. Třetí výhru za sebou ale proti nim nepřidal, o čemž rozhodly nové tváře ve žlutomodrém dresu. Nejvíc zazářil Patriks Zabusovs, který hned v první části vsítil dvě branky a nasměroval svůj tým k nejvyššímu vítězství v sezoně – 4:1.

„Při prvním gólu bylo důležité, že jsem vyhrál souboj s obráncem na mantinelu a dostal se do samostatného úniku, který jsem zakončil. A při druhém jsme sehráli výborně přesilovku, dostal jsem se mezi kruhy a trefil to,“ hodnotil své dvě trefy lotyšský útočník.

Z jeho slov jde poznat, že to pro něj nebylo nic zázračného, avšak opak je pravdou. První gól vypadal opravdu náramně. Ve středním pásmu vypíchl puk protihráči, dalšímu ho poslal mezi brusle a následně zakončil přímo nad rameno Denise Godly. To musela být nejen pro něj pořádná vzpruha.

A také druhá trefa byla velmi povedená. Zlín po neúspěšné první polovině přesilové hry už v ní příliš nedoufal, na soupeře však nakonec zatlačil. V pásmu se tak chopil puku Patriks Zabusovs, který se šikovně uvolnil mezi kruhy a opět bezchybně zakončil. Takovou posilu Berani přesně potřebovali.

Litvínov ve druhé třetině sice snížil, ale na vyrovnání už mu to nestačilo. V závěrečné periodě totiž další góly přidali Daniel Gazda a Vladimir Michasjonok, přičemž i jejich branky byly opravdu pěkné. Suma sumárum to byl výborný zápas pro trápící se ševce.

„Já se ani tak nedívám na to, jaký byl zápas z mojí strany, důležité je, že jsme ho odehráli dobře jako tým. S výjimkou jedné pasáže ve druhé třetině, kdy jsme se zbytečně nechali zatlačit a byli pod velkým tlakem, to bylo dobré. Bylo to týmové vítězství. Věděli jsme, že Litvínov má silné přesilovky, ani jsme nebyli vyloučení,“ líčil po výhře 4:1.

Lotyšská posila po sedmi odehraných zápasech už mohla zhodnotit i úroveň extraligy. Ta sice nepředčí nejprestižnější evropské soutěže, ale pořád je velmi náročná, navíc je letos v kalendáři i více zápasů v rychlém sledu.

„Proti KHL je tady na ledě víc času, přece jen do Ruska chodí hrát top hráči z Evropy. Ale soutěž je to těžká, dělám, co můžu, abych pomohl týmu. Pracujeme na tréninku, abychom se zlepšovali a každý zápas je teď z naší strany lepší a lepší,“ uvedl 20letý lotyšský hokejista.

Je super, že tady nejsem sám

Zabusovs už se také sžívá s novým bydlištěm. „Všude je to blízko, město je pěkné. Mám to na stadion deset minut, což je pro mě nejdůležitější, co potřebuju. Mám v kabině i krajana Robertse Mamčicse. Je super, že tady nejsem sám. Roberts přišel do Zlína dřív a pomohl mi, je tady i Vladimir Michasjonok z Ruska. Česky nerozumím, s klukama komunikuju v ruštině,“ zakončil Patriks Zabusovs.

Zlín čeká před reprezentační přestávkou ještě jednou utkání, a to když v neděli míří na led brněnské Komety. Tam budou usilovat o snížení ztráty na předposlední Kladno, která aktuálně činí už jenom šest bodů. Berani jsou tedy zničehonic zpátky ve hře o udržení.

Sestřih utkání

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz