Sezona Sparty: Dvě desetiny jako memento. Na zlato dál sedá prach

HC Sparta Praha | Foto: Jakub Pláteník, hcsparta.cz

Je to okamžik, který bude sparťanský národ ještě notnou řádku let budit ze spaní. Někteří aktéři ho možná z paměti nevytěsní nikdy. Daniel Voženílek a jeho úder dvě desetiny sekundy před koncem? Někomu už možná v hlavně zněla siréna. Pro Třinec zázrak, pro kolos z Prahy brutální políček.

Právě tento moment definuje minulou sezonu v podání Sparty. Jako by tři dny dubnové dny spláchly všechno co, banda trenéra Pavla Grosse skoro rok budovala. 

Pod jeho taktovkou rudý obr prospíval víc a víc. Přesně, jak si Gross naplánoval. Už v září – ještě před startem ročníku – prohlásil, že klíčový prvek pro něj představuje postupný progres. 

Pražané potom základní části mašírovali bez citelnějších turbulencí. Mančaft piloval nedostatky, málokdy vybočil ze zelených hodnot. Na dálku chtěl zatopit konkurenčním Pardubicím v závodě o Pohár Jaroslava Pouzara.

V tahanici s ocelovou bestií ale narazili takovým způsobem, jaký by snad nevymyslel ani mistr hororu Alfred Hitchcock. V šesté i sedmé partii s Třincem dělilo Spartu od průniku do finále pár vteřin.

Zbytek je historie...

Sílí tím paralela s kanadským Torontem, které od roku 1967 i přes vysoké ambice ani jednou nedosáhlo na Stanley Cup. I trýznivé čekání velkoklubu z české metropole už se nepěkně natahuje na (minimálně) osmnáct let.

Titulová kletba nad Prahou visí dál, přestože většinu času běželo všechno jako na drátkách. O to bolestivější musí být brutální jarní fiasko. Co se dá vylepšit? Lze jít úspěchu ještě víc naproti?  

Mrkněte na papír – soupiska Sparty snese pro uchazeče o mistrovskou párty nejpřísnější měřítka. V trenéru Grossovi měli plejeři oporu, která na ně přenášela svůj stoický klid. V zádech také silnou základnu příznivců. 

Loni jarní zklamání vyústilo v třesk v horních patrech managementu, stejně tak v rámci realizačního souboru. Ani hráčský kádr nezůstal zcela pohromadě, pár přesunů se upeklo. Letos to na zemětřesení nevypadá. 

V stratéga Grosse má vedení důvěru, na avizovaný odchod Miloslava Hořavy zareagoval klub angažováním Antonína Stavjani. Jinak se Sparta – až na pár výjimek – rozloučila s hokejisty, kteří v sestavě nezastávali zásadní role.

Příští sezonu vezme titul pravděpodobně znovu útokem. Buď posílená o zkušenost, kterou jen tak někdo za opaskem nenosí. Nebo s malým bubákem, aby se něco takového znovu neopakovalo.

Konečné umístění v extralize: 3. místo

Co se povedlo?

Rekordních 52 kol. Pardubice – 121, Sparta – 111. Vítězný rytmus se v dlouhodobé fázi extraligy povedlo nastolit báječně, červené křížky skákaly do výpisu zápasů sporadicky. Tři po sobě vlastně přišly jen v průběhu ledna. Žádné výkyvy, rudí hoši si jeli to svoje.

Sázka na Grosse. Jasně, při vzpomínce na krach s Třincem se každý sparťan zamračí. Realizáku pod vedením Pavla Grosse ale nelze upřít růst, který mužstvo zaknihovalo v průběhu sezony. Pozitiva výrazně převažují, trenérský odborník s úspěchy v Německu svůj job zvládl. I proto nikdo nezmáčkl pomyslný panic button.

Zaběhlý tandem v kleci. Takhle... Bez kvalitní brankářské dvojice nemůžete mířit ke hvězdám. A zatímco předchozí sezonu odchytal Jakub Kovář jako neochvějná jednička, teď se pracovní vytížení s Josefem Kořenářem víceméně srovnalo. V základní části měl mladší kumpán dokonce statisticky navrch.

Defenzivní šik zn. Hořava. Kredit pro asistenta trenéra. Jako bývalý vynikající bek a obranný expert Miloslav Hořava značně přiložil ruku k tomu, jakým stylem se Sparta prezentovala směrem dozadu. Nižším průměrem inkasovaných gólů se pyšnily jen Pardubice. A úspěšnost oslabení přes 85 %? Lahůdka. 

Marketing takřka na úrovni NHL. V tomhle ohledu je slavný klub zkrátka odskočený. Díky skvělé práci s fanoušky se O2 aréna plnila víc než kdy dřív. S průměrnou návštěvností 11 586 diváků přepsal rekord, který v minulosti sám stanovil.

Foto: Jakub Pláteník, hcsparta.cz

Co se nepovedlo?

Stigma trvá. Příznivci konkurence si z toho s chutí tropí legraci. Sparta a titul? Ne, letos zase ne... Od roku 2007 tohle spojení nenabylo platnosti jednou jedinkrát. Jako by se už marná snaha dobýt zase český Olymp zakořenila v hlavách hráčů. Do finále si za tu dobu proklestila cestu všehovšudy dvakrát.

Dotáhnout práci do konce. Čtyři mečboly? Hodně komfortní pozice. Ani náskok 3:0 na zápasy ovšem proti třineckému drakovi nestačil. Považte, vždyť Pražané červenobílou továrnu na tituly skoro položili na lopatky. Ne nadarmo se ale říká, že finální krůček bývá nejtěžší. 

Experiment s Kassianem. Pro-pa-dák. Jinak se anabáze kanadského buřiče v hlavním městě nazvat nedá. Zack Kassian si zabalil kufry po dvou měsících, stihl jen osm utkání. Šeptalo se o problémech s životosprávou, podle některých zdrojů se nespokojil s úkoly třináctého útočníka. V play off pak možná typologicky podobný plejer trochu scházel.

Další tahy před deadlinem. Sparta před uzávěrkou přestupů ládovala soupisku s jasným záměrem – chceme centimetry a kilogramy. Play off bouráky, kteří ustojí různé strkanice. Kryštof Hrabík se povedl, ale... Na kanadské legionáře Stephena Harpera a Nicolase Beaudina se dlouho vzpomínat nebude.

Lídři ≠ lídři. Suspendace za děsivou sekeru, pak spálené šance v Game 7. Kápo Michal Řepík byl smutnou postavou semifinálové série. Roman Horák zásadně nevyčníval, Vladimír Sobotka v sedmi duelech play off nesebral ani bod. Toho však trápily obtíže se slepým střevem. Jádro týmu zůstalo lehce za očekáváním.

Hráč sezony podle hokej.cz – Filip Chlapík

Ačkoliv se bodově ani zdaleka nepřiblížil k rozpuku z předminulé sezony, tak úlohu rozdílového borce splnil do puntíku. Kolikrát bylo Spartě ouvej... Perfektně načasovaný zásah Filipa Chlapíka ji ale z bryndy vytáhl. Širšímu členovi reprezentačního výběru je pořád pouze 27 let. Kolem něho by klub jistě rád vystavěl útočnou vozbu. Současný kontrakt ho váže v extralize pro následující dvě sezony.

Filip Chlapík

Filip Chlapík | Foto: Thomas Gazda, hc-kometa.cz

Hráčské statistiky v základní části

Kanadské bodování:
1. Filip Chlapík, 48 b
2. Roman Horák, 39
3. Michal Řepík, 39
4. Petr Kousal, 32
5. Michal Kempný, 31
6. Vladimír Sobotka, 27
7. Miroslav Forman, 26
8. Jan Buchtele, 20
9. Ondřej Najman, 20
10. Jakub Krejčík, 19

Kanadské bodování obránců:
1. Michal Kempný, 31 b
2. Jakub Krejčík, 19
3. Aaron Irving, 16
4. Ondřej Mikliš, 11
5. Michal Moravčík, 9

Juniorské bodování:
1. Jakub Žmola, 1 b

Nejlepší střelci:
1. Filip Chlapík, 22 g
2. Roman Horák, 16
3. Michal Řepík, 16
4. Pavel Kousal, 13
5. Miroslav Forman, 13

Nejlepší střelci mezi obránci:
1. Michal Kempný, 7 g
2. Aaron Irving, 6
3. Jakub Krejčík, 5

Vítězné góly:
1. Vladimír Sobotka, 5 g

Přesilovkové góly:
1. Filip Chlapík, Roman Horák, Michal Řepík a Josh Kestner, 5 g

Přesilovkové góly mezi obránci:
1. Michal Kempný a Aaron Irving, 3 g

Nahrávači:
1. Filip Chlapík, 26 a
2. Michal Kempný, 24
3. Roman Horák, 23

Statistika +/-:
1. Filip Chlapík, +29
2. Michal Řepík, +25
3. Michal Moravčík, +24
4. Vladimír Sobotka, +17
5. Ondřej Mikliš, +17

Nejhorší +/-:
34. Tomáš Tomek, -6
33. Michal Vitouch, -6
32. Petr Hauser, -5
31. Riku Sihvonen, -5
30. Radek Mužík, -4

Trestné minuty:
1. Ondřej Mikliš, 91 TM

Nejvíc zblokovaných střel:
1. Michal Kempný, 58 AB

Nejlepší hráč na buly:
1. Vladimír Sobotka, 59,10 %

Nejvytíženější hráč:
1. Michal Kempný, 20:27 TOI/GP

Úspěšnost gólmanů:
1. Josef Kořenář, 92,31 %
2. Jakub Kovář, 91,04 %

Průměr gólmanů:
1. Josef Kořenář, 2,09 G/Z

Čistá konta:
1. Jakub Kovář, 2 ČK

Odchytané minuty:
1. Jakub Kovář, 1 651 min.
2. Josef Kořenář, 1 434 min.

Sezona obrazem

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz