Sezona Komety: Reputaci zachránilo play off. Ambice však byly vyšší

HC Kometa Brno | Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

23. června 2023, 13:43

Pavel Mandát

Kometa má za sebou turbulentní sezonu – v její první fázi se zdálo, že by Jihomoravané mohli dokráčet daleko, pak ale přišel strmý pád. Následovala výměna trenérů a částečné zlepšení herního projevu i výsledků. Přesto je konec ve čtvrtfinále pro ambiciózní klub spíše zklamáním.

Do sezony 2022/2023 vstupovala Kometa se staronovým hlavním trenérem Martinem Pešoutem, který se pod Špilberk vrátil po letech strávených v karlovarské Energii. S sebou si navíc přibalil rychlonohého útočníka Jakuba Fleka, jenž měl podle původních plánů zaujmout místo Petera Muellera v první útočné formaci.

Kometa notně investovala i do dalších postů. Přivedla brankáře Dominika Furcha nebo obránce Tomáše Kundrátka a Jana Ščotku. Všechno velká jména otřískaná kvalitními evropskými soutěžemi i reprezentací.

Není se tak co divit, že ambice byly pod Špilberkem vysoké. A úvod soutěže dával prognózám hokejové veřejnosti zapravdu. Kometa se pohybovala ve vrchních patrech tabulky, herně sice mnohdy neoslňovala, ale výsledky přicházely, což je koneckonců zásadní.

Pak ale přišel zlom. Počínaje koncem listopadu postihla Kometu herní i výsledková krize, která vyvrcholila v polovině prosince, kdy byl po porážce v Českých Budějovicích odvolán Martin Pešout. Na jeho místo vedení instalovalo Patrika Martince, jehož po pár týdnech doplnil ještě Jaroslav Modrý.

Došlo tak k obnovení trenérského tandemu, který v předešlém ročníku dovedl českobudějovický Motor k bronzovým medailím.

Na ledě to ale pořád skřípalo. Kometa byla schopna zahrát parádní zápas, ale o dva dny později totálně vyhořet. Právě nevyrovnanost výkonů dělala nejen realizačnímu týmu největší vrásky na čele. Nutno říct, že za očekáváním byly i některé individuální výkony. Například od Tomáše Kundrátka se určitě čekalo víc.

Zkušený bek sice vyhrál s patnácti kanadskými body produktivitu brněnských obránců, sám ale určitě dobře ví, že má na víc, než letos předváděl.

A není zdaleka sám. Za očekáváním zůstal Radek Koblížek, jenž byl postupem času odstaven ze sestavy a na větší bodový přísun býval zvyklý i Martin Zaťovič.

Přesto Brňané dokázali sezonu zachránit. Velký podíl na tom měl Dominik Furch, který v závěru základní části doslova čaroval. I díky jeho fazóně proklouzla Kometa do předkola play off, v němž narazila na Mladou Boleslav. Tedy na svého snad nejméně oblíbeného soupeře ze všech.

Mladoboleslavské prokletí však bylo prolomeno a Kometa díky tomu postoupila do čtvrtfinále, kde vyzvala Vítkovice. Vyrovnaná série se nakonec protáhla na šest zápasů, přičemž lépe z ní vyšli Ostravané. Klíčový zápas číslo šest rozhodl v jejich prospěch symbolicky Peter Mueller.

Do nového ročníku vstoupí Kometa s několika zásadními změnami. Skončili například Tomáš Kundrátek, Luboš Horký nebo Michal Gulaši. Do výčtu posil můžeme naopak zařadit Daniela Gazdu, Martina Kohouta či Lukáše Cingela. Doposud nejčerstvější brněnskou akvizicí se před pár dny stal americký útočník Steve Moses.

Na co to Kometě bude stačit?

Dominik Furch

Dominik Furch | Foto: Markéta Křížová, hc-kometa.cz

Co se povedlo?

Brankářská jistota. I Dominik Furch měl sice během sezony určité výkyvy, ale v jejím závěru exceloval. Rozhodně proto patřil k tomu lepšímu, co Kometa mohla nabídnout.

Předkolo proti neoblíbenému soupeři. Před startem předkola proti Mladé Boleslavi Kometě většina hokejové veřejnosti nevěřila. Vždyť na Středočechy to brněnskému souboru dlouhodobě nejde. S trochou nadsázky se snad dá hovořit o mladoboleslavském komplexu. Pod Špilberkem jej však dokázali prolomit a porazit svého neoblíbeného soka 3:1 na zápasy.

Přesilovky. Kometa měla zejména v základní části parádní hru v početní výhodě. Úspěšnost brněnských přesilovek činila 27,52 %. Nikdo jiný to nezvládl lépe.

Pospíšil jako jackpot. Kristián Pospíšil dorazil do Brna během sezony a pod Špilberkem okamžitě zdomácněl. Byl výrazný, dokázal rozhodovat zápasy. V základní části odehrál v jihomoravské metropoli 19 zápasů s bilancí 19 kanadských bodů. Tenhle kauf zkrátka Liboru Zábranskému vyšel na jedničku.

Co se nepovedlo?

Oslabení. Jestliže přesilovky měla Kometa exkluzivní, oslabení už tak slavné nebylo. Brňané ubránili 79,38 % přesilovek soupeře, což jsou v extralize podprůměrná čísla.

Produktivita obránců. Pod Špilberkem složili velmi ofenzivní zadní řady, jenže ty zůstaly za očekáváním. Produktivita Tomáše Kundrátka, Jana Ščotky nebo Marka Ďalogy zcela jistě nebyla taková, jakou si v Brně představovali.

Kapitán nezářil. Martin Zaťovič odehrál v základní části 49 zápasů, během nichž nastřádal 15 kanadských bodů. Pro hráče jeho formátu jsou to velmi špatná čísla. Zaťovič navíc propadl ve statistice +/-, kde byl na hodnotě -16. Horší čísla měl v této statistice už pouze Michal Gulaši.

Hráč sezony podle Hokej.cz – Petr Holík

Ačkoliv postavou nevysoký, herně patří Petr Holík k nejlepším hráčům extraligy. Je to centr, jak se patří, ideální borec do přesilovek a vyhlášená hračička. Po odchodu Petera Muellera je Holík jednoznačně největší brněnskou osobností.

Petr Holík

Petr Holík | Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

Hráčské statistiky v základní části

Kanadské bodování:
1. Petr Holík, 48 b
2. Luboš Horký, 34
3. Adam Zbořil, 32
4. Jakub Flek, 28
5. Andrej Kollár, 20
6. Kristián Pospíšil, 19
7. Radek Koblížek, 18
8. Martin Zaťovič, Tomáš Kundrátek, Radek Kučeřík (všichni 15 kanadských bodů)
9. Eduard Šalé, 14
10. Jan Ščotka, 13

Kanadské bodování obránců:
1. Tomáš Kundrátek, Radek Kučeřík (oba 15 kanadských bodů)
2. Jan Ščotka, 13
3. Marek Ďaloga, 8
4. Rhett Holland, 5
5. Marek Hrbas, 3

Nejlepší střelci:
1. Luboš Horký, 20 g
2. Jakub Flek, 19
3. Petr Holík, 12
4. Radek Koblížek, Kim Strömberg (oba 10 gólů)
5. Kristián Pospíšil, 9

Nejlepší střelci mezi obránci:
Tomáš Kundrátek, 5 g

Přesilovkové góly:
Luboš Horký, 9 g

Přesilovkové góly mezi oibránci:
Tomáš Kundrátek, 4 g

Nahrávači:
1. Petr Holík, 36 a
2. Adam Zbořil, 25
3. Luboš Horký, 14

Trestné minuty:
Jan Dufek, 33 TM

Nejvíc zblokovaných střel:
Radek Kučeřík, 84 AB

Nejlepší hráč na buly:
Petr Holík, 44,00 %

Nejvytíženější hráč:
Jan Ščotka, 20:43 TDI/GP

Úspěšnost gólmanů:
1. Dominik Furch, 92,61 %
2. Marek Čiliak, 90,17 %

Průměr gólmanů:
1. Dominik Furch, 2,29 G/Z
2. Marek Čiliak, 3,29 G/Z

Odchytané minuty:
1. Dominik Furch, 2093 min.
2. Marek Čiliak, 1059 min.

Sezona obrazem

Videomomenty

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz