PREVIEW: Srdce, fanoušci a... TOP gólman! Češi sní o domácí medaili

Jakub Krejčík | Foto: Markéta Křížová

Který národ prožívá hokejový šampionát ze všech nejvíc? Zaručeně správná odpověď asi neexistuje, ale... Zřejmě to bude právě ten český. Svědčí o tom divácké rekordy na posledním MS v roce 2015, stejně tak obrovská sledovanost přenosů a všudypřítomné vlaječky v ulicích.

„Víme, že devadesát procent lidí v republice se promění v trenéry, s tím ale počítáme, to k tomu patří. My budeme mít svoji bublinu, odprostíme se od toho," hlásí útočník Jáchym Kondelík před pátečním startem turnaje.

„Lidi nám sem tam asi naloží. My uděláme maximum pro to, abychom očekávání fanoušků naplnili. Na domácím mistrovství světa to chcete pro národ a rodinu urvat ještě víc. Pro nás všechny je to obrovská čest. Pan Rulík říkal, že se chceme prezentovat srdcem – a to si myslím, že je pro nás skutečně číslo jedna. Všichni tam to srdíčko necháme," slibuje Kondelík.

Slova reprezentačního nováčka jsou výstižná.

Soupisky USA, Švédska, Kanady jsou papírově mnohem silnější, ale... „To, že někdo má jména taková nebo taková, ještě neznamená, že bude hrát dobře, že bude mít v týmu dobrou chemii a další věci," ví centr první řady Lukáš Sedlák.

Důkazem budiž nedávné finské tituly mistrů světa. Prakticky evropský výběr porážel týmy složené z hráčů NHL. Český sen o medaili i proto navzdory ohromné konkurenci trvá.

Tip Hokej.cz na konečné umístění: 5. místo

Osobnost týmu – Ondřej Palát

Vítěz Zlaté hokejky z roku 2022 vyhlíží teprve své druhé mistrovství světa. Touto dobou totiž Palát obvykle bojoval v play off NHL, kde ve své kariéře doposud naskočil ke 150 utkáním. Víc toho ve vyřazovací části stihli jen tři jeho krajané: David Krejčí, Patrik Eliáš a kdo jiný než Jaromír Jágr. Všestranný křídelník je známý tím, že s důležitostí zápasů rostou i jeho výkony – ostatně na dvou Stanley Cupech s Tampou Bay měl zásadní podíl.

Ondřej Palát.

Ondřej Palát. | Foto: Markéta Křížová

Pohled hokej.cz

Brankáři: Po podprůměrných sezonách se Petr Mrázek vrátil zpátky na výsluní. S Chicagem sice skončil na chvostu NHL, on sám byl ale vedle démona Connora Bedarda nejužitečnějším hráčem přestavujícího se mužstva. Vzhledem k tomu, v jaké formě se nachází (o čemž přesvědčil i v nedávném přípravném utkání se Švédskem), může být nejlepším gólmanem šampionátu. Z ostatních účastníků je na papíře kvalitnější snad jenom svérázný Kanaďan Jordan Binnington. A pokud vezmeme do úvahy kompletní brankářský post, mají Češi zřejmě největší sílu ze všech. Mrázka totiž budou jistit další dva gólmani z NHL: Lukáš Dostál s Karlem Vejmelkou, jenž byl spolehlivou českou jedničkou na předešlých dvou mistrovstvích.

Obránci: Hitman Radko Gudas na úterním tréninku piloval střely golfákem a jeho parťáci nevěřícně koukali, s jakou přesností a tvrdostí dokáže pravidelně trefovat šibenice. Z prosluněné Kalifornie dorazil do deštivé Prahy v laufu – u Ducks ukázal, že stejně platný jako v defenzivě umí být i směrem dopředu. Prostor na přesilovkách ale zřejmě dostane především Tomáš Kundrátek, jenž načasoval formu dokonale, ve finálové sérii Tipsport extraligy byl nejlepším obráncem a jako jeden z mála nezklamal při brněnské generálce. Na loňském šampionátu vyčníval matador Michal Kempný, v osmi utkáních tehdy přispěl sedmi body. Dalším z lídrů je dvojnásobný vítěz Stanley Cupu Jan Rutta. Ze zámoří dorazil také mladičký David Špaček, zkušenosti z NHL má i dnes už pardubický Libor Hájek. Podruhé na domácím MS startuje Jakub Krejčík, se šesti góly nejlepší střelec mezi obránci v extraligovém play off. Před dvěma lety obětavostí a zblokovanými střelami pomohl Česku k bronzové medaili Jan Ščotka. Co oproti Švédsku a dalším favoritům turnaje schází Česku v papírové kvalitě defenzivy, musí národní mužstvo nahradit právě bojovností, systémem, zodpovědností a maximální koncentrací. Finové v minulosti pravidelně dokazovali, že šampionáty se dají vyhrávat i takto. Příkladem, že jenom jména nerozhodují, je vlastně i Kundrátkův Třinec, který se v play off musel obejít bez dvou elitních beků a stejně získal pátý titul v řadě.

Útočníci: Dominik Kubalík přijel s vizitkou nejlepšího střelce uplynulého šampionátu, v Rize skóroval hned osmkrát. Národní tým potřebuje, aby letošní neúspěch v Ottawě hodil za hlavu. Jiného takového kanonýra Češi nemají. Stát by se jím teoreticky mohl David Tomášek, s 25 trefami vyhrál střeleckou tabulku švédské nejvyšší soutěže. Do bývalé herní pohody se potřebuje dostat Roman Červenka. Všichni si pamatují jeho fenomenální výkony při bronzovém tažení na MS 2022, letošní příprava mu ovšem nevyšla. Pomoct mu můžou dravci v lajně: Lukáš Sedlák a Ondřej Kaše. Oba mají nemalé zkušenosti z NHL a oba nyní patří k ozdobám domácí extraligy. Zvlášť Sedlák na loňském šampionátu, než se smolně zranil, prokázal evropskou extratřídu. Roli v TOP 6 pochopitelně dostane i hlavní tvář mužstva Ondřej Palát. Důležitým impulsem je přílet dříče Davida Kämpfa, jenž povede třetí lajnu a zřejmě dostane na starost oslabení. Důrazem přispějí Matěj Stránský s Danielem Voženílkem. Dvoumetrovou postavu využije v předbrankovém prostoru objev přípravy Jáchym Kondelík. Rychlost vnesou do hry Jakub Flek s Ondřejem Beránkem, případně Michal Kovařčík. Národní tým ještě bude čekat na vývoj sérií v play off NHL: zbožným přáním zůstává David Pastrňák, o něco reálněji se jeví možný přílet Martina Nečase, jehož Carolina prohrává s Rangers už 0:2.

Ostatní: O českých fanoušcích se říká, že umí fandit nejlépe na světě. Národní tým toho musí využít – papírovou kvalitou na Švédsko, Kanadu a USA nemůže stačit, vše však hodlá vynahradit extrémní bojovností. Energie z tribun jim k tomu napomůže. Ku prospěchu jsou i jasně určené role: nehrozí, že by bylo příliš kohoutů na jednom smetišti, na to si Radim Rulík dával při skládání nominace pozor.

Soupiska

Brankáři: 
Lukáš Dostál (Anaheim, NHL), Petr Mrázek (Chicago, NHL), Karel Vejmelka (Utah, NHL).

Obránci: 
Michal Kempný (Sparta Praha), Radko Gudas (Anaheim, NHL), Jan Rutta (San Jose Sharks, NHL), Tomáš Kundrátek (Třinec), Libor Hájek (Pardubice), Jan Ščotka (Brno), Jakub Krejčík (Sparta Praha), David Špaček (Iowa, AHL)

Útočníci: 
Ondřej Beránek (Karlovy Vary), Radan Lenc (HV71, SWE), Matěj Stránský (Davos, SWI), Michal Kovařčík (Jukurit, FIN), David Kämpf (Toronto, NHL), Roman Červenka (Rapperswil, SWI), David Tomášek (Färjestad, SWE), Jakub Flek (Brno), Jáchym Kondelík (České Budějovice),  Ondřej Kaše (Litvínov), Dominik Kubalík (Ottawa, NHL), Ondřej Palát, (New Jersey, NHL), Lukáš Sedlák (Pardubice), Daniel Voženílek (Třinec), Pavel Kousal (Sparta Praha).

Foto: Markéta Křížová

Koho sledovat? Daniel Voženílek
Jednoduchá rovnice: když hraje za váš klub, milujete ho, a když v soupeřově dresu, nesnášíte ho. Nyní Daniel Voženílek oblékne reprezentační trikot – spojený hokejový národ tak bude tleskat jeho hitům, ocení bolestivou práci okolo brankoviště a pobaví se nad jeho trash-talkem. Podobný ranař se bude zvlášť pro třaskavý souboj s Kanadou hodit.

Tajný trumf – Jáchym Kondelík
Pamatujete, jak si kdysi v přípravách na MS řekli o nečekané nominace Martin Zaťovič, Ondřej Vitásek nebo Jiří Černoch? Tentokrát si výbornými výkony vysloužil šampionát Jáchym Kondelík. V reprezentaci přitom debutoval teprve 13. dubna – v šesti následujících utkáních zaujal čtyřmi body, mimořádně nepříjemný je soupeřům díky dvoumetrové postavě v předbrankovém prostoru.

Talent – David Špaček
Češi vsadili na zkušenost. Na soupisce mají jen tři hráče pod 25 let, z toho jediný se narodil v novém tisíciletí: a to právě konstruktivní obránce David Špaček. Syn slavného otce na sebe upozornil především při loňském stříbrném tažení dvacítky (přispěl osmi body v sedmi zápasech) a letos stabilně nastupoval na farmě Minnesoty v AHL (po 61 duelech měl ve statistikách bilanci 3+9). Špaček ve středu trénoval v přesilovkové lajně, že by měl od kouče Rulíka jednadvacetiletý zadák až takovou důvěru?

Citelná absence – Tomáš Nosek
Hodně zvláštní příběh. Přiletěl coby zkušená posila z NHL, na domácím podniku Euro Hockey Tour naskočil do úvodního utkání, oba víkendové duely proseděl na tribuně a v neděli chyběl v závěrečné nominaci. Absence Vrány či Zadiny se dají vysvětlit tím, že pro ně Radim Rulík neměl roli v prvních dvou lajnách, zrovna Nosek je ale známý svou flexibilitou. Pozice v checking-line mu sedí: v zámoří si ho cení hlavně na oslabení. Přednost přesto dostali hráči z Evropy.

Trenér – Radim Rulík
Odvážnou nominací, z níž vyškrtl i čtyři hráče z NHL, rozproudil diskuze, ale... Za Radimem Rulíkem jsou dlouhodobě vidět výsledky. A to v podstatě všude, kde působil: k historickému titulu dovedl Litvínov, dvacítku po éře strádání vrátil na medailové pozice a až na poslední turnaj se pod ním atraktivním (a současně účelným) stylem prezentoval i národní tým.

Foto: Jan Beneš, ceskyhokej.cz

Předchozí umístění na MS
2023 – 8. místo
2022 – 3. místo
2021 – 7. místo
2019 – 4. místo
2018 – 7. místo
2017 – 7. místo
2016 – 5. místo
2015 – 4. místo
2014 – 4. místo
2013 – 7. místo

Rozpis zápasů na MS

10. května: Česko – Finsko
11. května: Česko – Norsko
13. května: Česko – Švýcarsko
15. května: Česko – Dánsko
17. května: Česko – Rakousko
18. května: Česko – Velká Británie
21. května: Česko – Kanada

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz