Kulich je nejlepším juniorem sezony

Jiří Kulich | Foto: X Rochester Americans

23. června 22:58

Martin Voltr

Definitivní tečku za mládežnickou kariérou napsal Jiří Kulich až koncem června. Na galavečeru Zlatá hokejka byl vyhlášen nejlepším českým juniorem sezony 2023/24.

V dubnu mu bylo teprve dvacet. A přesto už stihl odehrát dvě sezony zámořské AHL, v nichž nasbíral 46, respektive 45 kanadských bodů. V prvním play off navíc atakoval průměr bodu na zápas, u hráče věkové kategorie U19 věc nevídanou. Ve druhém ročníku si zahrál utkání hvězd.

A na mezinárodní scéně?

K ocenění nejužitečnějším hráčem šampionátu osmnáctek postupně přidal dvojí umístění v all-star týmu dvacítek i jednu korunu krále turnajového bodování. A co je důležitější, také stříbro a bronz, druhou medaili navíc z pozice kapitána.

Foto: iihf.com

Českému mládežnickému hokeji vlily tyto úspěchy velkou dávku optimismu po trudném období. Větší, než jaký přineslo pozdější zlaté mistrovství dospělých.

Každý fanoušek tak trošku cítil, že právě Kulich je drobným symbolem těchto úspěchů a tohoto optimismu. Speciálně když předtím hrál i na předčasně ukončeném covidovém mistrovství a zářil na náhradním letním turnaji, kde na konci ještě kousal hořkou „bramboru“. Cítil, že na něj padne zodpovědnost, ale nezřekl se jí a nesvázala ho.

Právě proto si teď Kulich zasloužil trofej pro nejlepšího juniora sezony, kterou rok před ním získal brankář Tomáš Suchánek – další medailový hrdina.

„Dvě placky? Myslím si, že docela dobré,“ prohodil s úsměvem na galavečeru Zlatá hokejka poté, co si došel pro svou trofej.

I díky oněm plackám už ale kadaňský odchovanec nesetřese očekávání českých fanoušků, kteří od něj budou chtít za pár let vídat zhruba to, co teď vídají od Martina Nečase.

Podobně jako on „není hvězda, je lídr“ – jak to o Kulichovi prohlásil kouč reprezentační dvacítky Patrik Augusta. Premiérový start v NHL už český šikula zaznamenal, brzy jistě začne v Buffalu přidávat další, a s nimi i první body.

Nemůžeme se dočkat!

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz