Kemp mu zachránil život. Jinak bych také slavil, tvrdí Slovák hrající za Nice

Foto: hokej.sk

17. července 2016, 13:20

David Jahoda

Francie a společně s ní celá Evropa se vzpamatovává z dalšího teroristického útoku, který se odehrál v pátek večer v ulicích města Nice. Stejný osud jako 84 mrtvých a několik desítek dalších zraněných lidí mohl potkat i dvaatřicetiletého slovenského obránce Milana Vargu, který v Nice působí už tři sezony. Od hrůzostrašných vzpomínek a pravděpodobně i smrti jej uchránil kemp s dětmi, kvůli němuž musel na druhý den brzy vstávat. Nebýt něj, vydal by se s ostatními lidmi do víru města slavit výročí dobytí Bastily.

„V době útoku jsem byl doma. Za normálních okolností bych byl ale mezi těmi oslavujícími lidmi, jenže tento týden tu máme týdenní kemp s dětmi, a ráno jsem tak musel vstávat. Sraz jsme měli mít právě na promenádě, v místech, kde se to všechno odehrávalo,“ prozradil krátce po atentátu v rozhovoru pro web hokej.sk Milan Varga, jenž zahájí v Nice už svou čtvrtou sezonu. V Nice mimo jiné působí i pětice Čechů Vojtěch Sedláček, Lukáš Špelda, Bohdan  Višňák, Zbyněk Hampl a Roman Vondráček.

Obránce týmu, který se v uplynulé sezoně dokázal probojovat do první první francouzské ligy, také prozradil, co se dělo pár desítek minut po útoku. „V čase, kdy k útoku došlo, nám bylo přikázáno, abychom nevycházeli z domů. Až doteď bylo Nice krásné turistické město s množstvím atrakcí, nepociťovali jsme žádný strach, terorismus jako by se nás vůbec netýkal. Po této noci je ale všechno jinak, člověk si nebude moct jít lehnout na pláž, aniž by nepřemýšlel nad tím, co všechno se může stát,“ zmínil se Varga v interview.

Promenáda měla být zavřená. Jak se tam kamión dostal?

Mezi obětmi hrozivého útoku, který se na promenádě des Anglais v průběhu oslav dobytí Bastily stal, neměl Varga naštěstí žádné známé ani spoluhráče. Sám absolutně nechápal, jak mohlo k podobné věci vůbec dojít. „Pokud vím, promenáda měla být po dobu, kdy se celá show spojená s ohňostroji konala, zavřená. Proto nechápu, jak se tam mohl šestitunový kamión dostat. Kde byly bezpečnostní složky? Prezident Holland přitom vypsal výjimečný stav, který pořád platí. V Nice jsem ale nezpozoroval žádný rozdíl v porovnání s tím, co tu bylo předtím,“ doplňuje bývalý zadák Košic či Havířova.

Varga je toho názoru, že by se mělo změnit myšlení nejvyšších zastupitelů Francie. „Opravdu se nabízí otázka, jestli ve Francii nejsou příliš benevolentní k lidem, kteří přicházejí z arabských zemí. Já tu žiju celoročně, ale teď si některé věci dvakrát rozmyslím. V nejbližší době určitě nepůjdu na žádnou akci, kde se shromažďuje hodně lidí,“ uzavírá Varga, se kterým kromě pěti Čechů hraje v Nice i stejný počet slovenských hokejistů. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz