Cíl Litvínova? Osmička by byla hezká, ví Hlava. Vrátil se k výroku o Třinci

Nicolas Hlava | Foto: Jan Jindra, hcvl.cz

Co na srdci, to na jazyku. Pár minut po bleskovém vyřazení z play off si litvínovský Nicolas Hlava stoupil před novináře a svérázným způsobem definoval účelné pojetí hry v podání Třince. Nikoho se nechtěl dotknout – několikrát podotkl, že to nemyslí špatně. Jeho slova se přesto dočkala velké odezvy z různých stran...

Čekal jste, že vyvoláte takový rozruch?
(usměje se) Myslím, že to bylo propírané hodně. Pak jsem nad tím přemýšlel, jestli jsem neřekl něco špatného, ale nemyslím si… Už dopředu jsem říkal, že nechci nikoho urazit. Říkám to i teď. Třinec má takhle postavený play off hokej, je s ním úspěšný a nemusí nic měnit. Vůbec jsem to nemyslel špatně, naopak klobouk dolů před nimi a celou organizací, jak jim to funguje. Prostě to nebylo myšlené špatně. Když pak člověk během play off četl rozhovory s hráči, co hráli proti nim, tak to nazvali trochu jinak, ale… Vypíchlo se jedno slovo, které se chytlo a už to jelo.

Takže byste to zpátky nevrátil?
Asi ne, nechtěl jsem nikoho urazit. Jestli si to někdo vzal osobně, tak mě to mrzí. 

Až příště Oceláři dorazí do Litvínova, tak s nějakými narážkami ale asi počítat musíte...
Určitě, takové to prostě je. Ale co jsem mluvil s klukama z extraligy, tak mi dali za pravdu. Když jsem četl rozhovory s hokejovými legendami, tak to takhle taky říkaly, že Třinec takový hokej hraje. A všichni před nimi – včetně mě – smekají klobouk. Co dokázali za poslední sezony je neuvěřitelné.

„Nechtěl jsem nikoho urazit. Jestli si to někdo vzal osobně, tak mě to mrzí.“

Pojďme dál. Jak jste si užil volno po sezoně?
Jo, myslím, že pauza už byla dlouhá. Čas na odpočinek byl, aby se člověk připravil, hlavně i psychicky. Teď už jsme do toho šlápli, je potřeba se pořádně připravit.

Neleze vám už každoroční rutina krkem? Dřina v posilovně, na led se dostanete až ve druhé polovině července...
Ani ne, já jsem na našeho kondičního trenéra zvyklý už z Chomutova, většinu tréninků jsem měl vždycky od něj, takže pro mě to žádná velká změna nebyla. Jsem rád, že jsem přípravu mohl absolvovat se Švehlíkem (Petr Švehla, pozn. red.). A musím říct, že se letos cítím asi nejlíp, co jsem se kdy cítil. Snad to nějakým způsobem prodám na ledě. Uvidíme. Když člověk trénuje dva měsíce v posilovně, tak je to něco úplně jiného. 

Nicolas Hlava

Nicolas Hlava | Foto: Jan Jindra, hcvl.cz

V předchozí odpovědi jste nakousl psychický odpočinek. Už jen to značí, že uplynulý ročník nebyl z pohledu Litvínova jednoduchý.
Je to tak. Až do konce jsme hráli o to, jestli budeme dole, nebo půjdeme do předkola. Takové sezony jsou na hlavu těžké, zažil jsem to už předtím na Kladně, když jsme hráli baráž. Člověk je rád, když má jistotu, že tam nesklouzne, může se soustředit na play off a odpočinout si. 

Co vám v těžkých chvílích vyčistí hlavu? Napadne vás něco, co vždycky zabere?
Asi hlavně rodina, malá dcera. Je to něco jiného, když člověk přijde domů, zapomene na hokej a věnuje se dítěti. Různé výlety, jít si někam sednout na kafe a odpočinout si… To je největší relax.

„Je to něco jiného, když člověk přijde domů, zapomene na hokej a věnuje se dítěti.“

I přes pomalejší rozjezd jste loni suma sumárum dosáhl na metu 18 branek. Koukáte teď ještě výš?
Nějaké osobní cíle mám nastavené, budu se snažit je plnit. Chtěl bych, aby začátek sezony navazoval na konec té minulé. Zkusím se na to zaměřit. Hlavně bude super, když naplníme týmové cíle. Bylo by hezké, kdybychom zvládli osmičku, mohli jsme hrát v klidu a bavili lidi hokejem. 

Většina klubů ale během přestávky posílila, některé přivedly opravdu nadstandardní jména. Vnímáte to?
Myslím, že už loni byla extraliga hrozně vyrovnaná a letos to nebude jiné. Každý může porazit každého, od začátku to bude boj. Pro nás bude důležité, abychom chytli začátek a nedoháněli to všechno později.

Když jsme u hvězdných posil, u vás do této kolonky spadá Ondra Kaše...
Jo, určitě. Ondra byl vždycky hrozně šikovný rukama. Bylo vidět, že před sebou má hezkou kariéru. Začal makat a jsem rád, že mu vyšla NHL – stejně jako třeba Davidovi Kämpfovi. Vzal to za správný konec. 

A co zbytek týmu?
Všechny kluky znám a hrál jsem s nimi, za mě super. Podle mě si to sedne taky v kabině. Na druhou stranu musím říct, že kluci, kteří odešli, tak to fungovalo dobře. Ale takový je hokej – hráči přicházejí a odcházejí. Letos je to podle mě celkem zajímavě poskládané a dá se říct, že jsme tady až na pár výjimek všichni kluci z okolí. Myslím, že by mohla vzniknout zajímavá chemie. 

„Letos je to podle mě celkem zajímavě poskládané.“

Silným regionálním jádrem se vlastně klub částečně vrací k tomu, čím byl dlouhodobě známý…
Hlavně si myslím, že hráči z regionu se budou chtít předvést před rodinou a kamarády. Snad nám i tohle pomůže k lepším výkonům. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz